SON EKLENENLER

ZORUNLU EĞİTİM YA DA ZOR ZAMANDA KONUŞMAK 

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 6 Nolu Şube Başkanı İdris Şekerci yaptığı açıklamada ''Türkiye'de işsizlik sorununu minimize edecek, devlet kapısında “atanmak” için bekleyen milyonlarca genç  sorununa da orta ve uzun vadede çözüm olabilecek zorunlu eğitim süresinin, tüm boyutları ile yeniden masaya yatırılması kısa, orta ve uzun vadede yeni çözümleri tartışmak için kaybedecek zaman kalmamıştır'' dedi.
24 Nisan 2024 18:23

ŞEKERCİ açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Geçenlerde aracın kışlık lastiklerini değiştirmek için gittiğim esnaf arkadaş, öğretmen olduğumu öğrenince klâsik soru olan “Eğitim nasıl gidiyor hocam?”  sorusuyla muhabbete başladı. Ben de “Bakalım ekmeğini alın teriyle kazanan esnaf kardeşimizin dağarcığında ne var?” düşüncesiyle estetik bir hamle yaparak onu konuşturayım istedim.

Esnaf arkadaşımız dertliydi. Sadece kendisinin değil birçok esnafın, ustanın aynı dertten muzdarip olduğuna atıfla, mesleği öğretecekleri yeni nesil çırak bulmanın neredeyse imkansız hâle geldiğini dile getirdi. Yıllar önce de büyük bir yetkili serviste  benzer şikayetle;

“Yakında araçlarımızın bakımını yapacak, onları tamir edecek usta bulamayacağız!”   serzenişini duymuştum.

Müfredat değişikliği, yönetici atama, meslek kanunu derken, unutmaya yüz tuttuğumuz, 12 yıllık zorunlu eğitimi esastan tartışmaya açan ve her geçen gün daha da büyüyen bir problemin gerçek hayattaki yansımaları olarak karşımıza çıkan, mesleki eğitim ve ara eleman sorununu artık masaya yatırmanın vakti gelmiştir. Ama, fakat, lakin demeden, İsmet Özel ‘in “Zor Zamanda Konuşmak”  sözünden güç alarak, üstü örtülen bu meseleye şimdi neşter vurmazsak ileride daha büyük sorunlarla karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır.

Her şehre yayılmış üniversitelerden milyonlarca öğrenci mezun ederek, eğitim sorununu çözmüş olmuyoruz. Kesintili 12 yıl olarak bölümlediğimiz eğitim modeli, diploması olan ancak kayda değer işi olmayan bir nesil üretmekten başka bir çözüm getirmedi ne yazık ki. Kuaförde berber, tamircide usta, fabrikada teknik eleman sorununu Çin'den ithal ederek ya da  mülteciler marifetiyle çözmeyecek isek, artık zorunlu eğitim süresini konuşmak, açık lise ve mesleki açık öğretimin niteliği başta olmak üzere eğitim sistemini yeniden tartışmaya açmak zorunlu hale gelmiştir.

Türkiye'de işsizlik sorununu minimize edecek, devlet kapısında “atanmak” için bekleyen milyonlarca genç  sorununa da orta ve uzun vadede çözüm olabilecek zorunlu eğitim süresinin, tüm boyutları ile yeniden masaya yatırılması kısa, orta ve uzun vadede yeni çözümleri tartışmak için kaybedecek zaman kalmamıştır vesselam!..

SENDİKA BÜLTENİ

TOPLU SÖZLEŞME SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER