Eğitim Sen İzmir Şubeleri, kamu okullarında son yıllarda öğrenci kayıtları için velilerden ‘bağış’ adı altında belli bir ücret istenmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, devletin okullara gönderdiği ödeneğin yetmediği gerekçesiyle istenen ücretlerin ailelerin sırtında yük olduğu ifade edildi.
Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Zeliha Danyeli imzasıyla yapılan açıklamada, “Okul idareleri ve okul aile birlikleri, istenen bağışları okulun temizlik personeli, güvenlik personeli, kırtasiye ihtiyaçları ve okulun genel bakımı için kullandıklarını söylüyorlar. Okul idareleri ve okul aile birlikleri, bağışı, devletin okullara gönderdiği ödeneğin yeterli olmaması nedeniyle aldıklarını iddia ediyor. Başta ‘gönüllü bağış’ adı altında toplanan kayıt parası olmak üzere, hemen hemen her okulda çok sayıda kalemde para toplanarak eğitim harcamaları büyük ölçüde velilerin sırtına yıkılmaktadır” denildi.
“AİLELER BESLENME ÇANTALARINI DAHİ DOLDURAMAMAKTA”
Toplanan paraların okulun bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterdiği belirtilen açıklamada, “Yoksul semtlerde 2 bin TL ile başlayan bağış talepleri, gelir düzeyi yüksek olan kimi semtlerde ise 100 bin lirayı bulmaktadır” bilgisi verildi.
Ülkedeki kamu okullarının önemli bir bölümünün ödenek sıkıntısı çektiğini ve okulların ihtiyacı kadar ödenek ayrılmadığı ifade edilen açıklamada, “Ekonomik kriz, hayat pahalılığı, gıda fiyatlarının yükselmesi, kırtasiye ve okul ihtiyaçlarındaki fiyatların katlanmasıyla birlikte aileler çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta ciddi anlamda zorlanmaktadır. Seçim sonrasında peş peşe gelen zamlarla birlikte veliler, çocuklarına günlük harçlık vermekte zorlanmanın yanı sıra beslenme çantalarını dahi dolduramamaktadır” denildi.
“PARASIZ EĞİTİM İSTİYORUZ”
Okullarda, özellikle eğitimde 4+4+4 düzenlemesine geçilmesinin ardından sınıfsal bölünmeler geçmişe oranla daha net yaşanmaya başlandığını söyleyen Eğitim Sen şubeleri, “Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, her adımın paralı hale getirildiği bir eğitim sisteminde öğrencilerin, velilerin ve eğitim emekçilerinin taleplerini gerçekleştirmenin tek yolu, herkesin eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanmasının sağlanmasıdır. Ancak bu temel koşulun sağlanması için eğitim harcamalarının tamamı devlet tarafından karşılanmalı, bütün eğitim kademelerinde öğrencilere ücretsiz yemek hizmeti sunulmalıdır. Eğitime erişim hakkını düzenleyen her türlü ulusal, uluslararası yasa, sözleşme, devletlere herkes için bu hakkın ayrım yapılmaksızın sağlanması yükümlülüğünü getirmektedir” dedi.