SON EKLENENLER

İşçi hakları için Anayasa Mahkemesinden tarihi emsal karar

Anayasa Mahkemesi, Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) yöneticisi Yakup Tekin'in iş sözleşmesinin feshedilmesini Anayasa'nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlali olarak değerlendirdi. Mahkeme, Tekin'e 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
16 Eylül 2024 15:32

Anayasa Mahkemesi'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, Yakup Tekin'in iş sözleşmesi 27 Ağustos 2017 tarihinde işveren tarafından feshedilmişti. İşveren, bu fesih kararının gerekçesi olarak, Tekin'in çalıştığı Bursa fabrikasında müşteri taleplerinde ciddi bir düşüş yaşandığını ve bu durumun Tekin'in iş ilişkisinin devamını mümkün kılmadığını belirtti. Ancak, Tekin fesih kararının sendikal nedenlerle yapıldığını iddia ederek haksız ve geçersiz olduğunu öne sürdü.

Yakup Tekin, dava sürecinde işyeri sendika yöneticisi olduğunu belirterek, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 24. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin geçerli bir neden olmaksızın feshedilemeyeceğini savundu. İlk derece mahkemesi Tekin’in işe iadesine karar verdi, ancak sendikal tazminat talebini reddetti ve sendika temsilcisi güvencesinden yararlandırılmasına karar verdi. Bunun üzerine Bursa Bölge Adliye Mahkemesi, işe iade kararını onayladı ancak sendikal tazminat ve sendika temsilcisi güvencesinden yararlandırma taleplerini reddetti.

Yakup Tekin, bu karara itiraz ederek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, Tekin'in sendika hakkının ihlal edildiğine karar vererek, 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Bu karar, sendikal hakların korunması açısından önemli bir emsal teşkil ediyor.

ANKA  HABER

TOPLU SÖZLEŞME SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER