Seçimlerden öce Ak Partinin tek başına iktidara gelmesi memurun ve emeklinin aleyhine olabilirdi. Nasıl mı?
Malum Ağustos ayında yetkili sendika olan Memur Sen hükümetle toplu sözleşme için masaya oturacak.
Fakat seçimler Haziran ayındaydı ve Ak Parti tek başına gelseydi Memur Sen’e burun kıvırıp kamu çalışanları için talep edeceği zam oranının ‘Yunanistan bile iflas etti verdiğimizi ganimet bilin havasında yaklaşabilirdi .
Neticede Memur Sen’in Haziran seçiminden sonra masaya oturmasını aleyhine bir durum olarak görüyordum.
Nitekim işçi sendikaları seçimden önce toplu sözleşmeye oturdukları için istediklerini üç aşağı beş yukarı aldılar.
Toplu sözleşmede sadece memurların emeklilerin maaşları belirlenmiyor. Başka sorunlarda çözülüyor. Toplu sözleşmedeki her madde kanun hükmünde olduğu için örneğin 4C’liye kadro verilecek maddesi konulsa yada üniversiteli işçilerle ilgili düzenleme ve intibak yapılsa aylarca bürokrasi ve meclisin yolunu gözlemeye gerek kalmıyor.
Ak Parti ufuktaki seçimi almak istiyorsa kesenin ağzını açmak zorunda.
Etrafımda artık ‘Ay başını getiremiyoruz hocam’ diyenler çoğalıyor.
Bununda yolu memur ve emekliyi memnun etmekten geçer.
Bu yüzden eğer tek başına iktidara gelseydi Ak Parti Memur-Sen’İn isteklerine belki burun kıvırabilirdi ama görünen o ki kurulacak seçim hükümetinin her artısı Ak Partiye yazılacağı için herhalde memura ve emekliye iyi bir zam verir.
Memur Sen bence yüzde değil taban aylığa ilk yıl için en az net 1000 TL istemeli.2.yıl içinde 1500 TL.
Zam oranı üst bürokrasiye yararken bu şekilde yapılacak zam daha çok alt kademe memurların işine yarar.
Ve en önemlisi pazara kadar değil mezara kadar elde edilmiş bir kazanım olarak tarihe geçer.Hatırlayın geçen toplu sözleşmedeki 123 TL’lik net artış bile emekli ikramiyesine 5 000 TL gibi güzel bir katkıda bulunmuştu.
Örneğin Memur Sen %20’lik zam istese 5000 TL maaş alan bürokrat 1000 TL zam alırken 2500 TL maaş alan bir memur 500 TL gibi bir rakama düşüyor.
Birde önümüzde bizi bekleyen en ciddi tehlike öğretmenlerin nöbet tutmama eyleminden doğabilecek olaylar. Öğretmenlerin nöbet sorunu çözülmeli. Yoksa nöbet tutulmadığı için yaşanacak olaylardan özellikle tüm sendikalar katılsa da bu eyleme malum medya aracılığıyla yetkili sendika Eğitim Bir Sen sorunlu tutulabilir.
Memur Sen burada eğitimde ek dersi saat başına en az net 30 TL nöbet ücreti içinse en az 20 TL net istemeli.
Sağlık çalışanlarının nöbet ücretinden tutun (saatlik net 3 tl olduğunu bir gazete haberinde okuyunca çok şaşırdım ) döner sermayeden alacakların payların yükseltilmesine kadar bir çok sorunları da çözülmeli.
Allahın işine bakın seçim sonrası masaya oturmak Memur Sen’in aleyhine olacağını düşünürken şu tabloda Memur Sen durumu iyi değerlendirirse tarihinin en iyi sözleşmelerinden birisine imza atabilir.
Burada hiçbir yere diyet borcu olmayan Memur Sen genel başkanı Ali Yalçın’ın ekibiyle beraber hükümetten alacaklarını düşünüyorum.
Yoksa memur eylemlerini bu ülke bu günlerde kaldıramaz.
Memur Sen belediye, sağlık ve eğitimden tutun tarıma kadar her alanda örgütlenmiş 900 000’e yakın üyesi olan bir sendika. Bu yüzden etkisi de gücüde çok arttı artık. Diğer sendikalara gelince bence onlarda bu süreçte Memur Sen’e destek vermeliler. İdeolojik konularda ayrışabilirsiniz ama söz konusu maaş olunca birleşilmeli.
Zaten kamu çalışanlarının da isteği bu.
Sonuç olarak Memur Sen çıtayı yüksek tutmalı.
İsteyenin bir yüzü vermeyenin iki yüzü kara.